Hier volgt een leidraad voor het aanmeten van kleurlenzen.

 

Voor een handgeschilderde lens:

Alles valt of staat bij de foto.

Om een goede foto te maken volgen hier enkele adviezen.

Wat voor camera gebruiken?

Gebruik een digitale camera of een moderne smart phone met ten minste een 8 megapixel chip. Sla de foto op in jpeg formaat.

Op welke afstand fotograferen?

De beste afstand is meestal 30 cm. Let er op dat foto zo scherp mogelijk is.

Beide ogen fotograferen?

Ja, maak een foto waarop beide ogen staan. Maak daarnaast, als er maar voor één oog een lens gemaakt moet worden, een close-up foto van het oog dat als voorbeeld moet dienen. Kies in dit geval voor een hand geschilderde lens.
Als er voor beide ogen een lens gemaakt moet worden kunt u natuurlijk een close-up foto van een willekeurig oog sturen. Naar keuze van de patiënt. Ook hier is een hand geschilderde lens de beste keus maar het kan ook met iris print lenzen.

Kleurinstelling

Belangrijk en bij één lens heel belangrijk: om een goed startpunt te hebben, min of meer onafhankelijk van de omgevingsverlichting bij het nemen van de foto, is het daarom noodzakelijk een blad wit papier tegen het voorhoofd van de patiënt te houden en dit mee te fotograferen! Een zogenaamde "grey card" is nog beter maar die hebben de meeste mensen niet in huis.

Ook een bestaande kleurlens, zelfs een gescheurde, kan als kleurmonster dienen. De lens moet dan wel naar Engeland gestuurd worden zodat de patiënt de lens voor enkele weken moet missen.

 

Verder zijn de volgende gegevens van belang:

De diameter van de iris.

De diameter van de iris van het oog waarop geen lens komt of, bij twee lenzen, de gewenste diameter van de iris.

 

De diameter van de pupil

Meet de diameter van de pupil van het oog waarop geen lens komt. Doe dit bij heldere verlichting. Bedenk dat, bij een heldere pupil, een kleine diameter lastig is in het donker en dat een grote, zeker bij overmatige lichtgevoeligheid, het comfort zal verminderen. Ook zal er bij een diameter kleiner dan ongeveer 4,0 mm een vermindering van het gezichtsveld optreden.

Bedenk ook dat de pupil van uw patiënt in het donker kleiner zal zijn naarmate hij of zij ouder is.

Gemiddeld is de pupil in het donker ongeveer 0,04 mm kleiner per levensjaar, gerekend vanaf het 20e levensjaar. De gemiddelde pupil diameter van een 20 jarige is 7.5 mm. Die van een 60 jarige dus 5.9 mm.
Bij jonge patiënten zult u dus moeten overwegen om een lens voor overdag, lichte omstandigheden, en een lens voor 's avonds te leveren.

  

De radius.

De radius van het oog waarop de lens moet komen. Als dit niet mogelijk is meet dan de radius van het goede oog. Natuurlijk is het vele malen beter om een cornea-topograaf te gebruiken.

 

De totaaldiameter.

De totale diameter van de lens. Deze is in de regel 3.0 mm groter dan de gewenste iris diameter.

 

Heldere of zwarte pupil:

Moet de pupil helder of zwart zijn?

 

Opaque of zwarte achterkant:

Moet de achterkant van de lens zwart, opaque of onbehandeld zijn? Als de cornea niet wit is, is opaque aan te bevelen. Bij hoge lichtgevoeligheid kiest u het beste een zwarte achterkant.

 

Kleurafwijking:

Mocht de uiteindelijke lens toch niet geheel naar tevredenheid zijn maak dan opnieuw een foto van beide ogen zoals hierboven beschreven maar dan met de lens op het oog.

Belangrijk om te weten: Bij het nabestellen van een kleurlens zal de nieuwe lens, gemaakt volgens de bestaande foto, vaak donkerder zijn dan de lens die al langer gedragen is. Meestal wordt een kleurlens in gebruik namelijk iets lichter. 

 

Voor een irisprintlens:

Voor de irisprintlenzen is er beperkte vrije keuze mogelijk.

Ga naar de prostetics voor de mogelijkheden of naar de Reflex colour voor meer mogelijkheden.

 

N.b. een handgeschilderde lens is dus iets anders dan een iris print lens.

 

Hieronder kunt u de sagitta uit de radius en andersom berekenen.

Beide berekeningen gaan uit van een mono-curve contactlens.